MAĎARSKO 2009

grunge_hungary_flag_vector_1.jpgSvazu Ekovín, pro své členy připravili opět velmi zajímavou studijní cestu po předních maďarských vinařských podnicích. Cílem cesty byly 3 mimořádně zajímavé a atraktivní vinohradnické oblasti

Cílem cesty jsou 3 mimořádně zajímavé a atraktivní vinohradnické oblasti:

Šoproň na západě Maďarska profitující z intenzivní spolupráce s Rakouskem,

Šomló – malá vinařská oblast na úpatí stejnojmenného bizardního vulkánu asi 30 km severozápadně od Balatonu

Viláň – světoznámá nejjižnější maďarská vinohradnická oblast na hranicích s Chorvatskem proslulá svými červenými víny.

Ve všech uvedených oblastech navštívíme skutečně špičkové vinaře, kteří se orientují, stejně jako mnozí z vás, na produkci velkých vín ekologickou cestou. Jména jako Franz Weninger, Atilla Gere a další, uvedená v programu pravděpodobně většina z Vás zná. Tito vinaři pravidelně figurují v desítce nejlepších maďarských vinařských podniků a navíc buď na celé výměře (F. Weninger), nebo na části výměry hospodaří, stejně jako mnozí z vás ekologicky. Díky tomuto výběru podniků budete mít příležitost nejen ochutnat mimořádná vína, ale budete mít i možnost vyměnit si s vašimi ekologicky orientovanými kolegy zkušenosti. Bez výjimky se jedná o úspěšná, finančně silná vinařství, jejichž majitelé nám mají hodně co říci.

Celou cestu nás bude doprovázet Ing. Támáš Kóróš, pracovník firmy Biocon Magyrország Ltd., který cestu na naši žádost připravil a v rámci své profese – poradce pro ekologické vinohradnictví v západní polovině Maďarska je v neustálém kontaktu s těmito vinaři.

Na nevšední vinařský zážitek se spolu s vámi těší M. Hluchý a T. Richter, kteří cestu připravují na naší straně.

Program:

První den – Pondělí 10. srpna

  1. 9:00 – 11.00 – vinařství Weninger: prohlídka vinařství s ochutnávkou vín v doprovodu pana Franze Weningera
  2. 12:00 – 13:00 – oběd v hotelu Somló

13:00  – 16:00 – vinařství Kreinbacher birtok: prohlídka vinařství s ochutnávkou vín

                       – vinařství Imre Györgykovács: prohlídka dalšího excelentního vinařství hospodařícího na výměře 0,9 ha včetně ochutnávky vín.

V Somló tedy navštívýme dva rozdílné druhy vinařských podniků – malé domácí a velké

  1. 21:00 – ubytování a večeře v hotelu GERE (www.gere.hu) ve Viláni

Druhý den – Úterý 11. srpna

  1. 06:30 – 7:30 – snídaně v hotelu GERE
  2. 8:30 – 11:00 – vinařství Vylyan: návštěva a prohlídka Vinařství roku 2008 s ochutnávkou vín
  3. 11:00 – 14:00 – oběd ve vinařství Gere včetně prohlídky a ochutnávky vín
  4. 14:00 – 16:30 – návštěva famózního vinařství Bock s ochutnávkou vín
  1. 17:00 – 20.00 – vinařství Sauska: představení technologií a ochutnávka vín
  2. 20:30 –             ubytování a večeře v hotelu GERE ve Viláni

Třetí den –  středa 12. srpna

  1. 06:30 – 7:30 – snídaně v hotelu GERE 
  1. 9:30 – 13:00 – vinařství Takler, vinařská oblast Szekszárd: prohlídka vinic a vinařství, oběd a ochutnávka vín
  1. 14:00 – 17:00 – vinařství Figula: prohlídka mladého vinařství s ochutnávkou vín v překrásném sklípku

18:00 – odjezd Brno 

První den – Pondělí 10. srpna

  1. 9:00 – 11.00 – vinařství Weninger: prohlídka vinařství s ochutnávkou vín v doprovodu pana Franze Weningera
  1. 12:00 – 13:00 – oběd v hotelu Somló

13:00  – 16:00 – vinařství Kreinbacher birtok: prohlídka vinařství s ochutnávkou vín

                       – vinařství Imre Györgykovács: prohlídka dalšího excelentního vinařství hospodařícího na výměře 0,9 ha včetně ochutnávky vín.

V Somló tedy navštívýme dva rozdílné druhy vinařských podniků – malé domácí a velké

3.      21:00 – ubytování a večeře v hotelu GERE (www.gere.hu) ve Viláni

Druhý den – Úterý 11. srpna

1.      06:30 – 7:30 – snídaně v hotelu GERE

2.      8:30 – 11:00 – vinařství Vylyan: návštěva a prohlídka Vinařství roku 2008 s ochutnávkou vín

3.      11:00 – 14:00 – oběd ve vinařství Gere včetně prohlídky a ochutnávky vín

4.      14:00 – 16:30 – návštěva famózního vinařství Bock s ochutnávkou vín

5.      17:00 – 20.00 – vinařství Sauska: představení technologií a ochutnávka vín

6.      20:30 –             ubytování a večeře v hotelu GERE ve Viláni

Třetí den –  středa 12. srpna

1.      06:30 – 7:30 – snídaně v hotelu GERE

2.      9:30 – 13:00 – vinařství Takler, vinařská oblast Szekszárd: prohlídka vinic a vinařství, oběd a ochutnávka vín

3.      14:00 – 17:00 – vinařství Figula: prohlídka mladého vinařství s ochutnávkou vín v překrásném sklípku

18:00 – odjezd Brno

Sponzoři a spolupráce

Realizováno za podpory

Ecovin
Ministerstvo zemědělství
ifoam

Aktuality

Tisková zpráva

Snížení používání mědi v ekologickém vinohradnictví ve střednědobém horizontu Výzkum

Ekovín boční panel