MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSTVÍ ZÍSKALO PROSTŘEDKY NA ZACHOVÁNÍ FINANČNÍ PODPORY MLADÝCH ZEMĚDĚLCŮ

Tisková zpráva – Ministerstvo zemědělství začne letos na podzim opět přijímat žádosti mladých zemědělců o finanční podporu. Farmáři do čtyřiceti let, kteří s prací v zemědělství začínají, tak mohou dosáhnout na dotaci ve výši až 40 tisíc eur na realizaci svých podnikatelských plánů, zejména na výstavbu či rekonstrukci zemědělských staveb nebo pořízení techniky.

„Podpora začínajících zemědělců je jednou z priorit resortu. Podle statistiky jsou nyní dvě třetiny zemědělců v Evropě starší 50 let a jejich průměrný věk se stále zvyšuje. Tento celoevropský problém se samozřejmě projevuje i u nás, a proto je nezbytné mladé zemědělce přilákat a podpořit, tedy investovat do naší zemědělské budoucnosti. Letos mladým farmářům v 17. kole příjmu žádostí nabídneme přibližně 150 milionů korun,“ řekl ministr zemědělství Petr Bendl.

Ministerstvo zemědělství v rámci opatření „Zahájení činnosti mladých zemědělců“ dosud rozdělilo již celkem 1,4 miliardy korun mezi téměř 1300 žadatelů. V loňském roce tak byly peníze přidělené pro tento program zcela vyčerpány, Ministerstvo však pro letošek získalo finanční prostředky, aby tato prioritní akce mohla pokračovat. Stalo se tak díky vývoji kurzu české koruny a eura v uplynulých měsících a také ušetřením zdrojů původně určených na podporu podnikatelských plánů, které však nebyly dokončeny.

„Mladí farmáři potřebují zejména pro rozjezd podnikání využít všechny finanční možnosti. O naše opatření tak mají velký zájem, o čemž svědčí fakt, že v roce 2011 využili veškeré připravené finanční prostředky. Proto jsme i pro letošek hledali zdroje, aby tato důležitá forma podpory mladých začínajících hospodářů mohla pokračovat. Jsem rád, že se to podařilo,“ dodal ministr Petr Bendl.

Podporu začínajícím zemědělcům vyplácí MZe prostřednictvím Státního zemědělského intervenčního fondu. Peníze na dotace pocházejí ze 75 % ze zdrojů Evropské unie a z 25 % z českého státního rozpočtu.

Kateřina Böhmová
ředitelka Odboru komunikace MZe

Sponzoři a spolupráce

Realizováno za podpory

Ecovin
Ministerstvo zemědělství
ifoam