Tisková zpráva – Vinaři loni hospodařili na přibližně stejné rozloze jako v předchozím roce, zvýšila se však
plocha ekologicky hospodařících vinařů na 649 hektarů. V sektoru ekologického zemědělství ve vinohradnictví bylo
přiděleno přibližně 14,5 milionu korun a v systému integrované produkce 153 milionu korun. Vyplývá to ze „Situační
výhledové zprávy réva vinná a víno“.
„Spotřeba vína se v roce 2010 pohybovala kolem 20 litrů na osobu. V budoucnu lze předpokládat zvyšování
spotřeby jak vína, tak i stolních hroznů. Průměrná cena placená zemědělským výrobcům byla 16,30 korun za kilogram
moštových hroznů, což bylo o 4,30 Kč víc než v předešlém roce,“ uvedl ministr zemědělství Ivan Fuksa.
Produkční potenciál vinic v ČR loni byla přibližně 19 633 hektarů, přičemž osázených
ploch je celkem 17 338 hektarů. Ostatní plochy představují vyklučené vinice, práva na opětovnou výsadbu a státní
rezervu. Nejčastěji pěstované odrůdy byly: Veltlínské zelené (1 680,1 ha), Műller Thurgau (1 664,8 ha), Ryzlink rýnský
(1 266,7 ha) a Ryzlink vlašský (1 209,5 ha) z bílých odrůd, Svatovavřinecké (1 405,7 ha), Frankovka (1 229,0 ha),
Zweigeltrebe (842,5 ha) a Rulandské modré (717,5 ha) z modrých odrůd.
Vinaři hospodařili v ekologickém systému na ploše 649 hektarů a bylo jim přiděleno asi
14,5 milionu korun. V systému integrované produkce révy vinné v rámci Agroenvironmentálních opatření Programu
rozvoje venkova ČR se hospodaří na 11 493 hektarech a podle Situační výhledové zprávy by mělo být za rok 2010 přiděleno
asi 153 milionů korun. Cílem je podpora systému hospodaření ve vinicích, který je šetrný k životnímu prostředí a
produkuje kvalitní suroviny s nejvyššími požadavky na bezpečnost a kvalitu potravin. V rámci tohoto dotačního
titulu je zakázáno používat vyjmenované účinné látky v přípravcích na ochranu rostlin a žadatel musí omezit hnojení
dusíkatými látkami.
V loňském kalendářním roce vinaři vyrobili zhruba 360 tisíc hl vína při průměrném výnosu
hroznů 2,7 t/ha. Ve vinařském roce 2009/2010 (tj. od 1. 8. kalendářního roku do 31. 7. následujícího kalendářního roku)
bylo vyrobeno zhruba 564 000 hl vína, z toho asi 367 000 hl bílého a kolem 197 000 hl červeného. Produkce vinařů se
meziročně snížila téměř o třetinu. Tento pokles byl způsoben nižší sklizní hroznů z důvodu nepříznivého počasí. Celkový
dovoz vín do ČR se oproti roku 2009 zvýšil o 2% přibližně na 1,38 mil. hl.
Tereza M. Dvořáčková
tisková mluvčí MZe