Skoč na obsah Skoč na navigaci

Svaz integrované a ekologické produkce hroznů a vína o.s.


Wine & Degustation: Rozhovor s Ing. Milanem Hluchým

"Vinaři musí postupně sami pochopit, že je pro ně hospodaření v ekologickém režimu dlouhodobě výhodné, nelze je k tomu nutit," říká zakladatel a předseda spolku Ekovín Dr. Ing Milan Hluchý v rozhovoru, který si můžete přečíst v říjnovém čísle časopisu Wine & Degustation.

Ekovin.jpgČlánek o tom, proč špičkoví vinaři přechází do ekologického režimu, jak důležité je pro rozvoj jakéhokoliv odvětví kvalitní poradenství i o tom, proč by se zemědělci měli znovu naučit vnímat půdu jako na to nejcennější, co mají. ​​

Z článku: Proč myslíte, že je v poslední době takový zájem o hospodaření v ekologickém režimu?
Špičková vína vyžadují hrozen absolutně bez reziduí pesticidů. Jenom s takovým hroznem si může vinař takzvaně hrát. Může nakvášet při nízkých teplotách, macerovat, může opravdu úspěšně spontánně kvasit, kouzlit ve sklepě. Když to stejné aplikujete na běžně ošetřovaný hrozen, výsledky bývají mnohdy hrůzostrašné. Mošty pořádně nekvasí, nefunguje to. Všechny procesy pěstování révy, produkce hroznů a výroby vína jsou totiž pomyslný uzavřený kruh. Vše na sebe navazuje a do sebe zapadá. Nemůžete změnit jednu věc někde uprostřed procesu a myslet si, že to bude fungovat...

Celý rozhovor s Ing. M. Hluchým najdete ve Wine & Degustation zde. ​
V tištěné verzi časopisu ​si můžete přečíst také názory a zkušenosti vinařů, kteří do EZ systému přešli ( v el. verzi není dostupné). 

Kalendář akcí

Kalendář akcí

říjen 2017
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

banner_ekovin.jpg