
Z článku: Proč myslíte, že je v poslední době takový zájem o hospodaření v ekologickém
režimu?
Špičková vína vyžadují hrozen absolutně bez reziduí pesticidů. Jenom s takovým hroznem si může vinař takzvaně hrát.
Může nakvášet při nízkých teplotách, macerovat, může opravdu úspěšně spontánně kvasit, kouzlit ve sklepě. Když to
stejné aplikujete na běžně ošetřovaný hrozen, výsledky bývají mnohdy hrůzostrašné. Mošty pořádně nekvasí, nefunguje to.
Všechny procesy pěstování révy, produkce hroznů a výroby vína jsou totiž pomyslný uzavřený kruh. Vše na sebe navazuje a
do sebe zapadá. Nemůžete změnit jednu věc někde uprostřed procesu a myslet si, že to bude fungovat...
Celý rozhovor s Ing. M. Hluchým najdete ve Wine & Degustation zde.
V tištěné verzi časopisu si můžete přečíst také názory a zkušenosti vinařů, kteří do EZ systému přešli ( v el.
verzi není dostupné).