Jedná se o možnost dát k porovnání vína, jež byla minimálně ovlivněná vnějšími vstupy, nejlépe z vinice vedené organickými postupy, s minimem síření, preferencí zrání v dřevěných sudech, déle macerovaná i bílá apod.
Cílem je porovnat vína a vyvolat diskuzi na téma přirozeně tvořených vín, která mají předpoklady co nejvíce reflektovat své místo původu.
Jelikož je omezen obsah veškerých siřičitanů na 66,6 mg/l, je důležité takové víno hodnotit v čase, který je nejlepším soudcem pro charakter každého vína, natož pak pro ta minimalisticky tvořená.
Proto máme v hlavní kategorii A, na kterou se vztahují nejpřísnější kriteria, stanoven jako podmínku ročník 2014 a starší.
Jelikož však spousta vinařů, kteří takto experimentují, nemá starší ročník či dostatek vín k prezentaci, je pak možné se zapojit do "vedlejší" kategorie B, které se mohou účastnit vína ročníků 2015 - 2016.
Novinkou letošního 6. ročníku je pak přehlídka tzv oranžových vín, nebo-li vín připravených z bílých hroznů jejich delší macerací na rmutu / celých bobulích. Toto nové rozšíření výstavy není nijak omezeno podmínkami Víno 66,6 - nutné pouze je ke vzorku přiložit základní celkový rozbor. V plánu je pak během výstavy zorganizovat odbornou debatu na téma těchto vín.
Vína budou hodnocena komisí složenou z vinařů mající s těmito víny dlouhodobé praktické zkušennosti, "propitými" konzumenty a sommeliery, pracujícími v nejvyšší gastronomii, ovšem uvědomujeme si, že číselné bodování vína je jen jedním z vodítek..
Vzorky vín dodat: nejpozději do pátku 10.3.2017
Výstava proběhne: v sobotu 6.5.2017
Více informací o podmínkách zde: Víno_66,6 - kriteria.pdf
Budeme rádi, když se se svým vínem, splňuje-li parametry zadání, zúčastníte, a zároveň Vás srdečně zveme k návštěvě této zajímavé akce.
V případě jakýchkoliv dotazů mne, prosím, kontaktujte na warmu@centrumcz / 773 663 310.
S pozdravem za všechny organizátory,
Luboš Osička