Program zahájil ve čtvrtek 11.2. Ing. Tomáš Richter, tajemník spolkové organizace Ekovín, který přivítal všechny přítomné a následoval příspěvek Ing. M. Hluchého k problematice fosfonátů v ekologickém zemědělství. Ing. Š. Hluchý dále prezentoval témata „Strategie ochrany před houbovými chorobami a strategie ochrany před škůdci“, zaměřená především na aktuální změny v této oblasti pro rok 2016.
Pozvání k účasti přijal také Francis Bucaille z firmy Gaiago z Francie, který představil přírodní produkty pro výživu révy vinné, jejichž podstatou je využití mikroorganismů pro mobilizaci těžko dostupných živin v půdě. Ing. M. Vrabec poté tyto produkty zhodnotil v prezentaci „Free N, Free PK - výsledky pokusů z moravských vinic a doporučení pro místní podmínky“.
Po skončení odborné části semináře byli všichni zváni na neformální degustaci vín od účastníků školení. Při ochutnávce se diskutovalo nejen nad vzorky představovaných vín, ale také nad tématy uplynulého dne.
V pátek 12.2. okruh přednášek zahájil Ing. T. Richter s představením uskutečněných a plánovaných marketingových aktivit spolku Ekovín k podpoře jména a prodeje biovín. Po prezentaci následovala intenzivní diskuze k této problematice, ze které vzešly náměty a možnosti, jak bio značku více propagovat.
Další dvě témata byla zaměřena na nové škůdce révy vinné - Drosophila suzukii a Scaphoideus titanus. Ing. J. Šamánek z ÚKZÚZ v Brně představil výsledky monitoringu těchto škůdců a Ing. M. Hluchý prezentoval jejich bionomii, výskyt a možnosti ochrany.
V závěrečné části semináře byl čas věnovaný zeleným pracím ve vinici prostřednictvím Ing. M. Vrabce a tunelovým rosičům Bertoni "s tornádo efektem", které v prezentaci představil J. Grégr z firmy GRONTECH-AGRO, s.r.o.
Úplným závěrem semináře byla odlehčená prezentace fotografií z prostředí vietnamských vinic s autentickým výkladem Ing. Martina Vrabce.
Seminář pro pokročilé biovinaře se stal již tradiční vzdělávací akcí, kterou se zájmem navštěvuje spousta profesionálních vinařů. V této podpoře ekologického vinařství chceme nadále pokračovat.