Skoč na obsah Skoč na navigaci

Svaz integrované a ekologické produkce hroznů a vína o.s.


Kterak se do vinic život vraceti začal

ekov__n_web.gif Zmapování historie ekologizace vinohradnictví v ČR. Význam a vliv svazu/spolku EKOVIN na dosažení aktuálního stavu.

Článek si můžete stáhnout zde:

Kterak se do vinic život vraceti začal.pdf, soubor typu pdf, (4,05 MB)

autor: Milan Hluchý (2019)


Úryvky z článku:

"V předjaří roku 2006 přijala valná hromada Svazu integrované produkce hroznů a vína usnesení, že svaz se má strategicky snažit o vývoj technologie ekologického vinohradnictví. Na základě tohoto rozhodnutí navázal Svaz integrované produkce hroznů a vína spolupráci s Dr. Uwe Hofmannem. Uwe Hofmann, absolvent vinařské univerzity v Geisenheimu,zakládající člen německého spolku Ecowin, jenž se dlouhá léta v mezinárodnímměřítku zabýval poradenstvím v oblasti ekologického vinohradnictví a vinařství, je další z klíčových postav ekologizace našeho vinohradnictví. Na výzvu členským organizacím Svazu integrované produkce hroznů a vína, týkající se zavádění technologie ekologického vinohradnictví, se přihlásily čtyři vinařské podniky – Patria Kobylí, Vinselekt Michlovský, Eko Hnízdo a vinařství Springer v Bořeticích. V každém z nich byl vždy jeden hektar pokusné plochy vinice ošetřován ekologicky a jeden hektar kontrolní vinice se stejnou odrůdou byl ošetřován ve stejných termínech podle pravidel integrované produkce."

"Intenzivní spolupráce s Dr. Hoffmannem trvala až do roku 2013. Každý rok od jara dosklizně jsme strávili vždy pět týdnů poradenskými návštěvami desítek jihomoravských, jihoslovenskýcha maďarských vinařských podniků, které se nově učily hospodařit v režimu ekologické produkce. Dr. Hofmann se pravidelně účastnil našich konferencí VinoEnvi konaných každoročně na zámku v Mikulově. Řadu odborných seminářů a konferencí jsme společně absolvovali také v Maďarsku, kde se rovněž podařilo v mnoha špičkových vinařských podnicích zahájit přechod na ekologické vinohradnictví, a to jak v tokajské oblasti, tak kolem Šoproně, ale i na jihu Maďarska v oblasti špičkových červených vín na Villáni a v okolí Szeksárdu."

"Představa „pěkného vinohradu“ mezi vinaři druhé poloviny 20. století byla taková, že ve vinici nemělo být kromě révy absolutně nic jiného. Ani jediné stéblo trávy. Dovolte mi opět jednu osobní vzpomínku. Když jsme s otcem někdy kolem roku 1977 začali osévat meziřadí našich dvou vinic na úpatí Svatého kopečku směsí kostřavy a jetele bílého, bylo možné občas slyšet komentáře sousedů: Podívejte se na ten jeho vinohrad. Má to zarůstlé až hrůza, no ale hrozny má pěkné!

V polovině sedmdesátých let 20. století začal prof. Kraus jako jednu z možných alternativ prosazovat zatravnění vinic směsí několika druhů trav. Šlo o technologii testovanou na univerzitě v Geisenheimu na Rýně. Doporučovány byly dvě varianty ozelenění meziřadí: na sušších stanovištích výsev tří druhů trav – lipnice luční, kostřavy ovčí a sveřepu bezbranného,na vlhčích stanovištích pak směs lipnice luční a tří druhů drobných jetelů (DOHNAL– KRAUS – PÁTEK 1975)."

ekov__n_web.gif

Kalendář akcí

Kalendář akcí

prosinec 2019
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

banner_ekovin.jpg