Padlí révy, čili oidium je široce rozšířená choroba, která napadá listy, květy, hrozny a leto- rosty révy. Infekce může způsobit ztráty výnosu, redukovat růst keřů a poškodit kvalitu jak hroznů, tak vína. Celosvětově je to nejvýznamnější choroba révy vinné. Při růstu mycelia houby, především pak během sporulace se na napadených pletivech révy objevuje pope- lavě šedý povlak. Houba roste během celé vegetace a je schopna pronikat kutikulou jak listů, tak hroznů či letorostů.
Obr. 44–46: Hrozen, květenství a list napadený padlím révy.
Ochrana
Nepřímá opatření: Protože jednotlivé kultivary révy jsou v náchylnosti k napadení padlím výrazně rozdílné, může již výběr odolnějších odrůd snížit riziko výskytu této choroby (viz kap.
1.2.1.). Opatření jako provzdušňování zóny hroznů, odstraňování přebytečných letorostů a podobně nemají vůči padlí přímou účinnost, ale napomáhají jednak ke zvýšení účinnosti aplikací ochranných zásahů a navíc umožňují rychlejší osychání listů a hroznů
Přímá opatření: přímé ochranné zásahy musí být prováděny včas, již v období růstu leto- rostů, aby bylo sníženo množství spor přítomných v porostu a tím byl preventivně snížen infekční tlak patogena. Toto pravidlo je mimořádně významné v případě porostů, které byly silně napadeny v předešlém roce. Přímá ochrana proti padlí v ekologickém vinohradnictví je založena na síře, a to jak ve formě práškové (zaprašování), tak postřikové (mikronizova- ná, koloidní, kapalná). Dalšími efektivními metodami jsou: aplikace antagonistických hub (Ampelomyces quisqualis - AQ 10), bikarbonátu draselného, rostlinných extraktů (fenyklový olej - HF Mycol, extraktů z přesličky, sojového lecitinu, D-limoninu- Prev Am), nebo sodných či draselných silikátů (vodní sklo).
Obr. 47: Slunéčko Thea vigintiduopunctata je druh živící se myceliem padlí révy. Vyskytuje se ve vini- cích středomoří a střední Evropy.
Strategie ochrany rostlin |
|||
Padlí révy, Oidium |
Související dokumenty |
||
Žádné riziko Výsadba vysoce rezis- tentních kříženců (PIWI) snižuje potřebu aplikací síry Dvě ošetření - před a po květu buď sírou, nebo pomocnými látkami Provzdušněný keř |
Nízký infekční tlak Suché počasí s nízkou vzdušnou vlhkostí < 30 % intenzivní deště s vysokou vlhkostí > 90 % teploty pod 7° C nebo nad 35° C, větrno Systém předpovědí počasí provzdušněný keř optimální proudění vzduchu kvalitní aplikace a časo- vání ochranných zásahů Postřik před květem kaž- dým druhým meziřadím Ošetřování sírou a po- mocnými látkami posilu- jícími rostliny (K-bikarbonát, rostlinné extrakty, sojový lecitin, vodní sklo) Ampelomyces quis- qualis - AQ 10, Bacillus subtilis |
Vysoký infekční tlak Vlhké a teplé počasí, rosy, vzdušná vlhkost 70–90 %, denní teploty do 27° C, noční teploty nad 15° C, silné napa- dení v předchozím roce, primární infekce časně na jaře Systém předpovědí počasí provzdušněný keř optimální proudění vzduchu kvalitní aplikace a časo- vání ochranných zásahů Postřik každým meziřa- dím, týdenní intervaly při aplikaci síry (postřikem 4–10 kg, poprašem 3–4 aplikace 30 kg/ha a apli- kaci, dva „omývací po- střiky“ (1 000 l mazlavým mýdlem do zóny hroznů – poprvé po květu, podruhé před uzavírá- ním hroznů) bikarbonát K v kombinaci s rostlin- nými extrakty (fenyklový olej) a sírou, Ampelomy- ces quisqualis - AQ 10, Bacillus subtilis |
Odkazy: viz zelené práce |
Rámcová opatření: směrnice (EU) No. 834/2007; článek 12 (g); při prevenci poškození rostlin chorobami, škůdci a plevely se přednostně využívá přirozených antagonistů, volby odolných druhů a odrůd, střídání plodin, kultivace a termických zásahů. (h) při zjištění rizika poškození porostu smějí být použity pouze ochranné prostředky povolené k použití v ekologickém zemědělství. Povolené prostředky jsou uvedeny v Anexu IIB. Je nutné rovněž respektovat národní legislativu prostředků ochrany rostlin. |
|||
Další komentáře: napadení hroznů má negativní vliv kvalitu vína, otevírá cestu sekundárním infek- cím, ničí typickou vůni hroznů, zvyšuje „houbový“ zápach, zvyšuje potřebu dalších zásahů při výro- bě vína, napadené hrozny a bobule by měly být při sklizni a třídění hroznů odstraněny, pro růžová a bílá vína by měly být lisovány celé hrozny. Pozdní aplikace síry mají negativní vliv na kvalitu vína – projevují se sirovodíkovým zápachem ve víně. |
|||
Vliv na životní prostředí: přílišná aplikace síry poškozuje ekosystém vinice. Síra může být ve vyš- ších dávkách toxická pro dravé roztoče a blanokřídlé parazitoidy, což jsou klíčové složky tzv. funkční biodiverzity vinic. Aplikace bikarbonátu K mají vliv na potlačování populací křísů. Některé oleje mo- hou být ve vyšších koncentracích fytotoxické. |